Необоснована агресия?

На касата на Фантастико. Касиерката учтиво, но методично, предлага Сникърс с намалена цена на всеки. Една доста нервна женичка направо избухва:

„Ама моля ви се! Не виждате ли че купувам само здравословна храна??? Как можете да ми предлагате Сникърс. Та то това е като отрова за мишки!”

Повечето присъстващи, включително и аз, гледаме леко възмутено необоснованата агресия срещу невинната касиерка… Но необоснована ли е наистина? Не е ли всъщност това естествена реакция срещу още по-агресивната алчност на Неприсъстващия реален създател на ситуацията?

Просто още един пример как, когато някой (и тук нямам предвид касиерката разбира се) се опитва да манипулира хората да правят или вярват в нещо, не защото смята това нещо за добро, а за да постигне своя меркантилна цел, то това води до агресия. Отговорността не е ли до голяма степен на манипулатора?

Е, аз се държах цивилизовано. Казах на касиерката мило и спокойно: „Не, благодаря!”. Но аз не бях и от хората отишли на протестите ЗА гората. Дали „цивилизованото” ми поведение ме прави добър пример?

1 Comment

  1. Мразим промоции на касата. „Да ви предложа Киткат и минерална вода на промоция“?! Айде нема нужда, и без това съм се изнервил да чакам 1 час на тъпата опашка. Hate much.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.