Нова година, Брюксел

Посрещнахме я „мирно” в сърцето на Европа! Едва не я изпуснахме заради полицейския кордон, пазещ официалния новогодишен площад. Всички седяха в очакване на нещо тържествено, но нищо не се случи. Нямаше дори шампанско да гръмне. Бяха го събрали на входа.

Друго място в града, по-късно през нощта. Имаше заведения на четирите ъгъла на кръстовището, музика и хора навсякъде. Полицейска камионетка с отворени прозорци се опитваше да мине. Ентусиазиран младеж до мен весело разпръскваше една бутилка шампанско и реши да поздрави и полицаите. Изведнъж прозорците на камионетката се вдигнаха и всички се разпръснаха. След малко започнах да кихам и да ми сълзят очите. Полицаите ни бяха поздравили също – с малко сълзотворен газ.

Още по-късно, на улицата с гиросите. В горния и край са се наредили две редици полицаи. Смугъл мъж, с малка бухалка в ръка и кръв стичаща се надолу от веждата по цялото лице, преминава целеустремено покрай мен, очевидно търсейки някого  и не подозирайки за засадата. След малко притича със съвсем друго настроение в обратната посока, следван от участниците в специалния новогодишен полицейски Брюкселски маратон.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.